piątek, 27 stycznia 2012

Sos pomidorowy z parówkami i ryżem


Zwyczajny tygodniowy obiad na szybko. Dwa zamrożone pomidory, parówka ryż i obiad na jedną osobę gotowy ;-). Co prawda nie skosztowałem tego, ze względu na parówkę, ale osobie dla której ta potrawa była przeznaczona smakowało bardzo ;-)

składniki na jedną porcję dla głodnej osoby:

  • woreczek ryżu
  • łyżeczka kurkumy

  • 2 pomidory (u mnie zamrożone z lata, mogą być z puszki)
  • cebula, 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti, łyżeczka wegety, pieprz
  • parówka (może być kiełbasa)
  • 2 łyżki oleju
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w plasterki parówkę i posiekaną cebulę. Podsmażamy na bardzo małym ogniu. W tym czasie pomidory z czosnkiem i przyprawami blendujemy. Dodajemy do parówki i cebuli. Pieprzymy do smaku (nie używałem soli, u mnie było już wystarczająco słone). Smażymy 5 minut.

Podawać z ryżem ugotowanym z kukrumą

1 komentarz:

  1. ja też z parówkami średnio się lubię, ale ryż z sosem pomidorowym to zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń