sobota, 14 stycznia 2012

Pomidorowa z jabłkiem

Ochota na pomidorową chodziła za mną od kilku dobrych dni. Zupa szybka, smaczna, a dodatek startego jabłka robi z nią prawdziwą gratkę ;-)

Składniki na 5 litrowy garnek:
  • woda
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 małe jabłko
  • pietruszka
  • natka pietruszki (cały pęczek)
  • kawałek selera,
  • 4 kostki rosołowe
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • mleko do zabielenia
  • słoiczek 200g koncentratu pomidorowego.
Wstawiamy wodę, solimy łyżką soli, na wrzątek dodajemy starte warzywa i jabłko oraz ryż. Po jakiś 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy (jak ktoś woli słabsze smaki - dodać go mniej). Za kolejne 10 minut wrzucamy kostki rosołowe i pieprz. Gdy wszystko zmięknie, w szklance mleka mieszamy chochlę zupy, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Nie trzeba zagęszczać bo zrobił to za nas ryż ;-)

Smakuje świetnie, a jabłko dodaje ciekawy smak.

Małe jabłko, czyli mniejwięcej takie:


2 komentarze:

  1. Ja wolę z ciemnym ryżem i przyprawą do spagetti, ale jakoś wyparowało w momencie gdy się zabrałem za nią ;-)

    OdpowiedzUsuń