Ochota na pomidorową chodziła za mną od kilku dobrych dni. Zupa szybka, smaczna, a dodatek startego jabłka robi z nią prawdziwą gratkę ;-)
Składniki na 5 litrowy garnek:
- woda
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 średnie marchewki
- 1 małe jabłko
- pietruszka
- natka pietruszki (cały pęczek)
- kawałek selera,
- 4 kostki rosołowe
- pieprz kolorowy ziarnisty
- mleko do zabielenia
- słoiczek 200g koncentratu pomidorowego.
Wstawiamy wodę, solimy łyżką soli, na wrzątek dodajemy starte warzywa i jabłko oraz ryż. Po jakiś 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy (jak ktoś woli słabsze smaki - dodać go mniej). Za kolejne 10 minut wrzucamy kostki rosołowe i pieprz. Gdy wszystko zmięknie, w szklance mleka mieszamy chochlę zupy, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Nie trzeba zagęszczać bo zrobił to za nas ryż ;-)
Smakuje świetnie, a jabłko dodaje ciekawy smak.
Małe jabłko, czyli mniejwięcej takie:
z ryżem - moja ulubiona
OdpowiedzUsuńJa wolę z ciemnym ryżem i przyprawą do spagetti, ale jakoś wyparowało w momencie gdy się zabrałem za nią ;-)
OdpowiedzUsuń