poniedziałek, 23 stycznia 2012

Pełnoziarniste bułeczki z czosnkiem (razowe)


Dziś mam wielką fazę na czosnek! Szczerze, to już zużyłem chyba ze 40 ząbków od rana ;-)
Po śniadaniu przyszła mi ochota na bułki. Szybki podgląd do szafki - moja mąka jest ;-) Co prawda nie taka jak chciałem, bo kupuję zazwyczaj inną, a ta jest dość grubo mielona. Pełnoziarnista, typ 2000, ale inne są jednak o "lepszej konsystencji" i w bułkach się lepiej "lepią" przy ich formowaniu. Cóż, bułki i tak wyszły znakomite. Idealne do twarożka ze szczypiorkiem (czyli jutrzejsze śniadanko ;-))

Składniki na 22 bułki (różnej wielkości):
  • 1kg pełnoziarnistej mąki typ 2000 (użyłem Melvit, Lubella Pełne Ziarno by tu lepiej pasowała)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50g drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 10 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę (dużych ząbków)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki zmielonych otrąb pszennych (niekoniecznie, dobre na jelita i spowolnienie wchłaniania tłuszczy z posiłku ;) )
700g mąki wsypujemy do dużej miski, zalewamy mlekiem (koniecznie ciepłym), dodajemy rozkruszone drożcze, cukier i zagniatamy. Odstawiamy na 20 minut. Potem dodajemy oliwę, czosnek, otręby, sól. Wyrabiamy aż przestanie się kleić do rąk, i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformowane bułeczki, bagietki, rogaliki czy co tylko będziemy chcieli z tego zrobić ;-) Możemy rozbełtać jajo w 1/4 szklanki mleka i posypać np. otrębami albo cebulką.

Mówiąc mleko mam na myśli takie co najmniej 1,5%
Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut. Na ciepło są też pyszne! Jak ktoś nie lubi czosnku, można go pominąć. Piekłem je kiedyś także z żółtym serem (około 400g, wyszły także niezłe!).












4 komentarze:

  1. Muszę w końcu zrobić kolejne podejście do bułek.
    Każde poprzednie niestety kończyło się niepowodzeniem więc i chęci już mam mniejsze :P

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy jeszcze bułek nie pikłam...
    a Twoje wyglądają tak pięknie. muszę się w końcu przemóc.

    OdpowiedzUsuń
  3. 40 ząbków? no to masz niezłą zajawkę na czosnek :)
    buły świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. No no, Chłopaku, wymiatasz z tymi bułkami! Też upiekę, dzisiaj, a co! :P

    OdpowiedzUsuń