środa, 18 stycznia 2012

Naleśniki z serem o smaku waniliowym

Naleśniki, kto ich nie lubi. Ja najczęściej robię pełnoziarniste, ale dzisiaj zwykłe, mega smaczne, odpowiednio słodkie z białej mąki.

|


Porcja na 3 osoby (12 naleśników):
ciasto:
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody gazowanej (albo zwykłej, jak kto woli)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 krople waniliowego aromatu
  • szczypta soli/sody/proszku do pieczania
  • jajko
nadzienie:
  • 250g białego sera (ja dałem pół na pół tłusty i półtłusty)
  • 2-3 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego (dałem to drugie)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki masy kajmakowej (niekoniecznie, bez tego i tak są bdb)
Ciasto przygotowujemy w prosty sposób: wszystko wrzucamy do miski i mieszamy mikserem ze 2-3 minuty po czym odstawiamy na 20 minut.

Nadzienie: ser mielimy w maszynce i mieszamy z resztą składników mikserem.

Naleśniki smażymy na teflonie bez tłuszczu. Pewnie i można z tłuszczem, ale mi nigdy w życiu nie wyszły smażone na oleju/maśle, nie mam pojęcia czemu. Zawsze beztłuszczowe wychodzą mi idealne, każdemu smakuje, a jak dodam tłuszczu na patelnie to sie rozpierniczają :|


3 komentarze:

  1. wieki nie robiłam tradycyjnych naleśników. narobiłeś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, klasyczne naleśniki z serem! :) Ja robię nieco prostsze ciasto (bez cukru czy proszku), ale tak samo jak Ty smażę bez tłuszczu, najbardziej mi takie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja smażę bez tłuszczu wyłącznie dlatego, że z tłuszczem nie potrafię ;)

    OdpowiedzUsuń