czwartek, 19 stycznia 2012

Mocno pomidorowe spaghetti po mojemu


Uwielbiam makarony! Kocham wszelkie sosy do nich, i mięsne, i warzywne, jak i mieszane ;-) Ochota na spaghetti już nasilała się od kilku dni, a dziś postanowiłem je zrobić. Nie wiedziałem, że aż tyle tego wyjdzie. W sumie pomysł na ten sos jest urojony w mojej głowie, ale wszyscy co go zjedli - zachwalili. Średnio pikantny, odpowiednio słony i przyprawiony, z delikatną (ale nie dominującą) nutą czosnkową.

Nie rozumiem także ludzi, którzy używają gotowych fixów do zagęszczania sosu i nadawania mu smaku. Wystarczy mąka kukurydziana, mieszanka przypraw do spaghetti (ale taka, w której sól nie jest głównym składnikiem, a są tam odpowiednio zmieszane zioła) oraz czosnek aby nasz sos nabrał niepowtarzalnego aromatu. Nie polecam zwykłych kluchów za 1,50 z białej mąki i kurkumy,  rozciapane po rozgotowaniu. Makaron z pszenicy durum/pełnoziarnisty - to jest to!

Składniki na bliżej nieokreśloną liczbę porcji (10 może 12?):
  • 500g mięsa mielonego (dałem 250g zmielonej piersi z kurczaka i 250g mielonego wieprzowego)
  • 500g pieczarek
  • 1l wody z rozpuszczonymi 3 kostkami rosołowymi (albo litr rosołu z poprzedniego dnia)
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1l soku pomidorowego
  • duża cebula, 2 średnie marchewki
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do mięsa mielonego (użyłem Prymat), przyprawa do spaghetti (także Prymat), papryka ostra, pieprz (dałem świeżo mielony, kolorowy - nie uznaję gotowego mielonego pieprzu)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (żadna inna się tu nie nadaje)
  • makaron
Na oleju podsmażamy cebulę posiekaną w kosteczkę. Później dodajemy mięso mielone, odrobinę soli, przyprawę do mięsa mielonego (wsypałem 3/4 opakowania), paprykę ostrą (1,5 łyżeczki), pieprz. Po jakiś 10-15 minutach wsypujemy pieczarki i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy 3 łyżki wegety.

Sok pomidorowy podgrzewamy w osobnym garnku. W misce do 1l bulionu/rosołu dodajemy cały słoiczek koncentratu, 4 łyżki mąki kukurydzianej i traktujemy to mikserem. Do tego dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, starte na małych oczkach 2 marchewki i całe opakowanie przyprawy do spaghetti. Chwilę miksujemy i wlewamy do gotującego się soku pomidorowego. Chwilę gotujemy pod przykryciem, później dodajemy mięsko i pieczarki. Gotujemy to jakieś 10 minut. Doprawiamy do smaku. Sos gotowy!

Podawać z makaronem!

A teraz piszę czemu nie nadaje się tu żadna inna mąka. 4 łyżki to dość spora ilość, a mąka kukurydziana potrafi mocno zagęścić każdy sos, bez zmiany smaku i nadania charakterystycznego posmaku mąki. Sos jest wtedy idealnie zagęszczony i błyszczący. W każdym razie polecam tę mąkę!






2 komentarze:

  1. oj tak, makaron z pszenicy durum jest zdecydowanie najlepszy!

    p.s. spróbowałam sernika z sodą i octem. urósł i opadł równie spektakularnie :) winę zwalam na mój szalony piekarnik :) w smaku był oczywiście bardzo dobry i - co było dużym plusem - na pewno bardziej delikatny, nie taki zbity

    no i powodzenia na jutrzejszym egzaminie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, przyda się ;-)
    A co do sernika, właśnie piekę takiego z 200g białego sera, i jak na razie urósł wielki ;-) ciekawe czy wyjdzie, bo w sumie nie jest z żadnego przepisu a urojony w mojej głowie .. ;-) jak nie, to najwyżej będzie dawcą nadzienia do jutrzejszych naleśników

    OdpowiedzUsuń