wtorek, 17 stycznia 2012

Makaron durum z kurczakiem i pieczarkami na ostro

Banalne, smaczne i mega zdrowe danie! Syci, nie tuczy (jeśli użyjemy odpowiednich składników), a smakuje nieziemsko ;-) Szybkie w przygotowaniu.



Składniki:
  • pierś z kurczaka, około 250g (akurat idealnie taką miałem)
  • 3 szklanki suchego makaronu świderki z pszenicy durum
  • 500g pieczarek
  • pieprz, wegeta, przyprawa do kurczaka, sos sojowy/maggi (dodałem jeszcze przyprawę do mięsa mielonego Prymat, ma fajny smak)
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek z 2 tłoczenia
Pierś myjemy, kroimy na kawałki. Pieczarki siekamy na plasterki. Makaron gotujemy na al dente według przepisu na opakowaniu (na moim, biedronkowym - bardzo dobry w smaku!, al dente było po 12 minutach).
Na rozgrzane 2 łyżki oleju wsypujemy kurczaka i doprawiamy go do smaku. Używam pieprzu kolorowego mielonego samodzielnie. Gdy kurczak obtoczy się w tym tłuszczu, i będzie się przypalał wrzucamy pieczarki i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem 5 minut, następnie pozwalamy, aby wody trochę odparowało (ale nie cała). Dodajemy sos sojowy/maggi i mieszamy z makaronem. Następnie chwilę jeszcze podgrzewamy i podajemy.
Porcja na 2 osoby

Jedna porcja: 670 kalorii, z czego B: 52g, T: 13,5g W: 91,5g


Myślę, że to bardzo odpowiednio skomponowany obiad, dużo błonnika pochodzącego z makaronu, mnóstwo białka, mało tłuszczy i odpowiednia ilość węgli. Nie przytyjemy po tym ;-)

Osobiście następnym razem dodam do tego 3-4 łyżki otrębów owsianych/orkiszowych i paprykę chili.

1 komentarz: