piątek, 3 lutego 2012

Rogale z nadzieniem czekoladowo kokosowym


Pyszne, duże, słodkie.. a jeden zasyci zamiast obiadu :) Co prawda kaloryczne, ale warto raz na jakiś czas odetchnąć od wiecznej diety :). Robi się je szybko i w zasadzie nie są kosztowne. Do nadzienia już nie dosypujemy cukru - jest on w czekoladzie ;-)

4 duże rogale, składniki:
  •  kostka margaryny (min. 75% tłuszczu)
  • 5dkg drożdży
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500g mąki
  • budyń czekoladowy
  • 375ml mleka
  • czekolada gorzka, czekolada biała (po 100g)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • wiórka kokosowe i zmielone orzechy do posypania, białko do posmarowania (może być np. olej jeśli nie mamy wolnych białek)
Drożdze rozprowadzamy z cukrem w mleku. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, wbiamy jaja, wlewamy margarynę roztopioną i mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić, odstawić na 30 minut.
W tym czasie robimy farsz: szklankę mleka gotujemy z startymi czekoladami i wiórkami kokosowymi. Gdy się rozpuszczą dodajemy 125ml mleka z rozprowadzonym budyniem. Gotujemy aż zgęstnieje.

Z ciasta na stole (stolnica może być za mała) rozwałkowujemy wielkie koło, dzielimy na 4 części. Na każdą nakładamy farsz i zawijamy w rogal. Smarujemy białkiem albo olejem, posypujemy orzechami i kokosem. Piec 25 minut w 200 stopniach.




6 komentarzy:

  1. słodkie kalorie.. najsłodsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiórki i czekolada? To musi być wyśmienite połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, Facecie... też mi takie upiecz ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba sobie takie upiekę, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda smakowicie :) a juz myślałam, że na diecie nie można nic słodkiego jeść :)

      Usuń