Kocham jabłka, jogurt naturalny, otręby jak i wszelakie produkty zbożowe. Wszystko to idealnie ze sobą pasuje, a połączone razem pomagają pobudzić jelita do odpowiedniego działania, ba, nawet je oczyszczają z złogów.
Smakuje wybornie, o wiele lepiej niż sklepowe, a i satysfakcja z przygotowania takiego czegoś jest. Osobiście używam mieszanki otrębów wykonanej samodzielnie, zamkniętej w słoiczku. Dodaję takie coś do wszystkiego. Nawet kanapki smaruje 3 łyżeczkami takiej mieszanki wymieszanymi z 2 łyżkami dobrego keczupu. (u mnie to po równo otręby żytnie, pszenne, owsiane, i zmielone siemię lniane)
Za oknem śnieg, na zewnątrz zimno, nic się nie chce. Przed wyjściem do biblioteki jeszcze trzeba pójść do sklepu, mam nadzieję, że nie zamarznę.. :)
Na jedną porcję jogurtu:
- 125g dobrego jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki zmieszanych otrębów i siemienia lnianego
- duże jabłko - u mnie słodko-kwaśne, około 270g (waga przed wydrążeniem), ale można dać jakkolwiek duże jabłko - jeśli będzie go za dużo, powstanie smaczny mus :)
- szczypta cynamonu (jak ktoś nie lubi, pominąć)
- do posypania: 3 łyżeczki otrębów granulowanych (u mnie po łyżeczce: śliwkowych, jabłkowych, żurawinowych)
Jogurt wlewamy do wysokiego naczynia, wrzucamy otręby i dokładnie umyte, pokrojone w kostkę jabłko ze skórką. Blendujemy. Przelewamy do szklanki, obsypujemy otrębami granulowanymi.
Smacznego!
Osobiście nie dosładzam, bo nie muszę, dla mnie i tak jest słodkie wystarczająco. Jeśli chcemy koktajl - dorzućmy 2 duże mandarynki, jeśli krem - zamiast 1/4 jabłka dorzućmy dużego banana.
Polecam!
Przepis dodaję do akcji:
i ja lubię takie śniadania!:-)
OdpowiedzUsuńotręby z jogurtem mam praktycznie na każdą kolację :) jest tyle możliwości kombinacji składników, że chyba długo się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńPychota, często robię sobie takie zdrowe przekąski :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie śniadania! Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam jogurt smakowy ze sklepu. Zawsze kupuję naturalny i kombinuję sama! :)
OdpowiedzUsuń