środa, 15 lutego 2012

Ryż z warzywami, twarogiem, kurczakiem



Czyli z cyklu obiad na szybko. Najwięcej czasu właściwie zajmuje ugotowanie brązowego ryżu - bo aż pół godziny. Ogólnie całość smaczna, lekko pikantna, sycąca bardzo, i właściwie zdrowa, małotłusta ;) Obiad, że hej!

Na jedną porcję:
  • 55g ryżu brązowego
  • 250g warzyw na patelnię (u mnie włoskie)
  • 125g fileta z kurczaka
  • łyżka oleju roślinnego
  • 100g sera białego (u mnie półtłusty dobrej jakości)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego rozrobiona w 1/3 szklance wody
  • papryka ostra, pieprz, wegeta
Nastawiamy ryż. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, smażymy na łyżce oleju. Gdy już się przyrumieni dodajemy warzywa na patelnię i przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy ugotowany ryż i koncentrat pomidorowy rozrobiony w wodzie. Dusimy aż wyparuje woda. Dodajemy pokrojony w kostkę biały ser.

Smacznego! ;-)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie mieszanki!

    OdpowiedzUsuń
  2. szczerze mówiąc zaciekawił mnie tutaj dodatek twarogu, nie spotkałam się jeszcze z jego dodatkiem w tego typu daniach. będę musiała wypróbować :)
    pozdrawiam,
    http://kocie-smaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ano właśnie, nurtujący ten dodatek twarogu. Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje. W każdym razie wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. a te włoskie warzywa nie są z ziemniakami przypadkiem? bo jeśli tak to do ryżu średnio;P ale twaróg jest tutaj super pomysłem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Greckie są z ziemniakami :-) O ile mówimy o tych z Biedronki :)

      Usuń
    2. ja kupuję z Hortexu włoskie, które właśnie mają w składzie ziemniaki, stąd moje pytanie:)
      takie proste to Twoje danko, ale chodzi mi po głowie;)

      Usuń
  5. Co to twarogu to jest to super dodatek tutaj, pod warunkiem, że jest on dobrej jakości, dobrego smaku i da się kroić w ładną kosteczkę (jak np. feta). Mój jest z OSM Krzemień, perfekcyjny!

    Niestety nie nadadzą się tutaj najtańsze białe sery (są dobre do twarożku np. z jogurtem i warzywami, ale nie do krojenia bo się rozlatują)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne radze jeszcze dodać kurkume podkreśla smak kurczaka.
    Dzięki za fajny przepisz

    OdpowiedzUsuń
  7. A te przyprawy to tylko 3? Bo mi się wydaje ,że tam więcej dołożono

    OdpowiedzUsuń